10 (+1) tips voor een eco-bruiloft

Een trouwdag is heel speciaal en is dikwijls zeer kostbaar, niet alleen in de zin van harde euro’s, maar ook in de impact die het heeft op het milieu. Gelukkig is er een aantal manieren om een eco-vriendelijke bruiloft te organiseren.

Wij hebben een tiental tips voor een eco-vriendelijke bruiloft verzameld.

 1. Recycle sieraden – Overweeg metaal (goud/zilver/platina) te recyclen voor jullie trouwringen en koop eventueel een diamant, waarvan je weet dat het geen bloed-diamant is en je dus indirect geen overzeese dictaturen etc. steunt.
  Vooral goudwinning is een grote aanslag op het milieu en het hergebruiken van goud van bestaande sieraden levert je geen kwaliteitsverlies op.
 2. Werk digitaal of groen – Stuur “Save-the-date”-kaartjes per e-mail, evenals jullie trouwkaarten. En moet je dan toch echt papieren kaartjes laten drukken, kies dan voor gerecycled en recyclebaar papier en vermijd echt wit (i.v.m. chemische bleekmiddelen).
 3. Groene kado’s – Kies kado’s van winkels die een deel aan goede doelen of fair-trade organisaties schenken. Vraag kado’s van gerecycled materiaal of duurzame materialen.
 4. Vintage trouwjurk – Voor je trouwjurk, kies een reeds gedragen bruidsjurk; of als een nieuwe bruidsjurk echt cruciaal voor je is, kies dan voor een jurk van natuurlijke materialen en bij voorkeur geen katoen. Kies je bruidsmode dus met zorg.
 5. Lokaal gekweekte bloemen – Transport van bloemen uit het buitenland is een ontzettende aanslag op het milieu. Kies daartoe lokaal en organisch gekweekte bloemen.
 6. Bamboe steunen voor tafelkaartjes – Als je de tafelkaartjes rechtop wilt laten staan op een originele manier, kies dan voor bamboe. Die kun je eventueel later hergebruiken voor het neerzetten van foto’s. Of kies als alternatief kaartjes van gerecycled papier, waar bloemen-/plantezaadjes in zitten. Gasten kunnen die naderhand meenemen en zelf planten.
 7. Alternatieve bloemstukken – De bloemstukken op tafel kunnen ook gewoon schitterend groen zijn en in een mooie pot met aarde staan. Zo kunnen ze eventueel door gasten worden meegenomen en in hun tuin geplant. Eventueel kun je glazen kommen/vazen later altijd nog hergebruiken.
 8. Eco-vriendelijk menu – Probeer menu het zoveel mogelijk te beperken tot lokale, seizoensgebonden onderdelen. Om een pond biefstuk te produceren, is er meer dan 3.000 liter water nodig. Overweeg eens biefstuk achterwege te laten.
 9. Bedankjes – Kies ecologisch verantwoorde bedanktjes voor je gasten, zoals bijv. planten, bloembollen of zaden. De verpakking (van gerecycled materiaal) kan vaak worden gepersonaliseerd met bijvoorbeeld de namen van het bruidspaar en de stijl c.q. het thema van de trouwdag.
 10. Groene huwelijksreis – Denk ook eens na over een groene huwelijksreis. Reis “organisch” en doe wat research vooraf om de impact op het milieu te verminderen. En als je dan ergens in een hotel zit, verzoek de staf dan om niet per se dagelijks alle handdoeken, lakens etc. te vervangen.

EXTRA TIP:

 • Groene trouwfotograaf – Kies voor een groene trouwfotograaf die jullie de trouwfoto’s alleen digitaal op DVD levert, bijvoorbeeld met een flitsende digitale diashow (ook op de DVD).

Zo zie je maar: ook al hou je niet overal rekening mee, je kunt best ergens de impact van jullie bruiloft op het milieu beperken… TROUW GROEN!

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: